Omgeving West-Friesland: dit is er allemaal te doen

Bed and Breakfast De Zuiderstolp biedt het beste van twee werelden. Aan de ene kant vind je rondom de b&b volop rust, ruimte en groen. En tegelijkertijd biedt de omgeving volop gezelligheid en vermaak. In een straal van 30 auto-minuten sta je op de stranden langs de Noordzee. Ook Alkmaar, Haarlem, Enkhuizen, Medemblik, Zaanse Schans en Edam-Volendam bereik je allemaal binnen een half uurtje en Amsterdam ligt op slechts 40 minuten rijden.
De West-Friese omgeving heeft ontzettend veel moois en leuks te bieden: wandelen & fietsen, golfen, steden die een bezoekje waard zijn, musea, en leuke uitstapjes met kinderen.

Hieronder vind je onze favorieten. En natuurlijk vertellen we tijdens je verblijf graag welke leuke dingen er nog meer in de buurt van Zuidermeer te doen en zien zijn.

Bed and breakfast De Zuiderstolp | West-Friesland

Wandelen en fietsen

De Koggenroute

De omgeving rond de b&b is erg mooi om wandelend of fietsend te verkennen. Zo loopt vlak achter de boerderij, de Koggenroute, een geliefd wandel- en fietspad.

Als je van afwisseling houdt, dan zal de Koggenroute niet teleurstellen. De route omvat het oude land van West-Friesland plus het gebied van de Beemster, één van Hollands droogmakerijen dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort.

West-Friese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk is een 126 km lange dijk, die de historische regio West-Friesland omringt. De Omringdijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en opnieuw Enkhuizen.

De 440 km lange LF-Zuiderzeeroute rondom het IJsselmeer loopt gedeeltelijk over de Westfriese Omringdijk en voert je door de VOC-steden Hoorn en Enkhuizen en het pittoreske Medemblik.

Recreatieschap West-Friesland

West-Friesland beschikt over een uitgebreid fietsroutenetwerk. Je fietst van knooppunt naar knooppunt door de nummers van de ANWB-bordjes naar verschillende knooppunten te volgen. Bij de knooppunten staat een informatiepaneel met het fietsroutenetwerk in Noord-Kennemerland en West-Friesland.

Ideaal: met de fietsrouteplanner kun je zelf een route uitstippelen. Fiets een thematocht of ontdek de sporen die zijn overgebleven uit de Gouden Eeuw.

Leuke steden om te bezoeken

Hoorn

De oude havenstad Hoorn ligt aan het IJsselmeer. Geniet hier van de historische locaties en gebouwen en de gezelligheid. Hoorn is een leuke stad om te winkelen of uiteten te gaan.

Alkmaar

Alkmaar staat vooral bekend als kaasstad. Maar de prachtige oude binnenstad telt ook veel rijksmonumenten. Van april tot september is er elke vrijdagochtend een traditionele kaasmarkt. Een aanrader om te bezoeken.

Medemblik

Medemblik is de oudste stad van West-Friesland. Het is de plek waar land en water elkaar raken. Verleden en heden zijn er onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geniet van de waterrijke omgeving. Maak een wandel- of fietstocht, huur een bootje en geniet van de musea en horeca.

Enkhuizen

Enkhuizen trekt jaarlijks vele bezoekers. Bezoek de historische gebouwen en monumenten, de haven en geniet van de watersportfaciliteiten. De grootste trekpleisters van Enkhuizen zijn het Zuiderzeemuseum, het Sprookjeswonderland en de havens.

Musea

Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik-Enkhuizen

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is een historische stoomtramdienst. De tijdreis begint al in het stationsgebouw in Hoorn. De nostalgische stoomtram rijdt vanaf Hoorn naar Medemblik. Je kunt dan met de stoomtram retour. Of je kunt je reis voortzetten met het museumschip "Friesland", die je over het IJsselmeer naar Enkhuizen brengt.

Westfries museum in Hoorn

Het Westfries Museum in Hoorn is het museum over de Gouden (zeventiende) Eeuw. De vaste collectie belicht onder andere de geschiedenis van de VOC. Het museum is gevestigd in het sfeervolle en monumentale Statencollege uit 1632. Als bezoeker stap je er zo de Gouden Eeuw in.

Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn

Dit museum vertelt aan de hand van voorwerpen en interieurs hoe het leven in de vorige eeuw eruitzag. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden.

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal van mensen die vroeger aan de Zuiderzee, het huidige IJssel- en Markermeer, woonden. Beleef hoe mensen vroeger rond, met en van de Zuiderzee leefden. Een bezoek begint met een boottocht naar het buitenmuseum. Hier bewonder je de huizen, straten en haven van toen.

Kaasmuseum in Alkmaar

Aan het Waagplein, midden in het centrum van Alkmaar staat het historische Waaggebouw uit 1390. In 1576 kreeg het pand een functie als Waaggebouw.

Nationaal Biermuseum “de Boom” in Alkmaar

Het museum is gevestigd in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar. Je kunt hier terecht voor tentoonstellingen, rondleidingen en proeverijen.

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland. Je vindt er een fraaie collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. En in de schoolvakanties zijn er leuke workshops voor kinderen.

Bakkerijmuseum “de oude bakkerij” Medemblik

Het water loopt je tijdens een bezoek aan het bakkerijmuseum al in de mond. Er vinden hier dagelijks koek-, marsepein-, chocolade-demonstraties plaats. Volwassen en kinderen worden actief betrokken bij de demonstraties en er is altijd een gratis leuke kinderactiviteit.

Museum BroekerVeiling

Bij de BroekerVeilig neem je plaats op de authentieke veilingbank bij de oudste veiling ter wereld. De veilingmeester, verkoopt en roept 100, 90, 80, 70... Iedere paar seconden gaat de prijs omlaag. Als je te snel drukt, betaal je een veel te hoge prijs. Maar ben je te langzaam, dan zijn de groenten voor iemand anders! Deze manier van veilen ontstond in Museum BroekerVeiling en zo gaat het bij alle grote veilingen nu nog steeds.

Kasteel Radboud in Medemblik

Kasteel Medemblik of Radboud staat aan de oostkant van de haven van Medemblik. Het kasteel stamt uit 1288.

Kasteel Medemblik is een van de vele kastelen in de provincie Noord-Holland, die gebouwd werden mede in opdracht van Floris V.

Op het kasteel worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Nederlands Stoommachinemuseum

Het Nederlands Stoommachinemuseum eert de geschiedenis van het stoomgemaal “Vier Noorder Koggen” en de ontwikkeling en betekenis van stoommachines. De originele pompen en een groot aantal prachtige machines geven een mooi tijdsbeeld.

Voor kinderen is er een speciaal "Stoomlab".

Leuke uitstapjes met kinderen

Natuurspeeltuin in het Kreekbos in Wognum

Op slechts 10 minuten fietsen van de bed and breakfast fiets je naar het Kreekbos.

Hier vind je een natuurspeeltuin waar kinderen buiten kunnen spelen.
Ook is er een waterpomp, glijbaan en klimparcours.

Kinderen kunnen hier lekker spelen, ontdekken en vies worden!

Sprookjeswonderland in Enkhuizen

Sprookjeswonderland is een themapark in Enkhuizen, dat geheel in het teken staat van sprookjes.

In het park worden verschillende sprookjes uitgebeeld door middel van poppen en kabouterhuizen. Ook zijn er verschillende sprookjesachtige attracties en speeltuinen te vinden.
Verder vind je er een kinderboerderij en mooie siertuinen.

De Batavier in Alkmaar

Speelpark de Batavier is een plek waar kinderen volop kunnen spelen, klimmen en ravotten.

Kinderen kunnen zich vermaken met veel verschillende attracties.

Er is een terras en restaurant. Na het spelen, de hapjes en de drankjes, kun je met het hele gezin nog een rondje doen op de midgetgolfbaan.

Speelpark de Swaan nabij Alkmaar

De Swaan ligt vlakbij recreatiegebied Geestmerambacht. Het is een groots opgezet speelpark met 5 speeltuinen en het Liedjesland voor de kleintjes.

Kinderen kunnen er glijden, schommelen en ravotten. En er zijn springkussens en een groot waterkussen. Kortom, volop buiten speel plezier!

Je mag in dit park je eigen eten en drinken meenemen, als je wilt. Er staan overal picknickbanken.

Attractiepark de Goudvis in St. Maartenszee

Speelpark De Goudvis beschikt over 3 overdekte speelparadijzen. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht via de glijbanen naar één van de vijf ballenbakken, slangentrappen of kabelbaan.

Voor de kleintjes van 0 tot 4 jaar is er een speciale softplay-hoek met diverse softplay attributen.

De oudhollandse buitenspeeltuin is ruim opgezet. Er zijn veel speeltoestellen, waaronder een grote zandbak met klimtoren, trampolines, kabelbanen, schommels, luchtkussens en een klimklauter-piratenschip.

Bij mooi weer maak je een tochtje op de waterfietsen of skelters.

Landgoed Hoenderdaell

Dierenpark Hoenderdaell laat bezoekers kennismaken met allerlei soorten dieren – waarvan sommige vrij door het park lopen.

De natuurlijke leefomgeving wordt hier zo goed mogelijk nagebootst. De dierenverblijven staan in een uitgestrekt natuurgebied in Anna Paulowna.

Dierenpark Hoenderdaell vangt regelmatig dieren in nood op en streeft ernaar ze weer terug te plaatsen in de natuur. Daarom zijn er steeds andere dieren te bewonderen. Van leeuwen, bruine beren, ringstaartmaki's, lori's tot rondspringende wallaby's.

Hoornse zwembaden

De Hoornse Zwembaden zijn 2 waterparadijzen waar je actief kunt sporten, bewegen en lekker luieren

Van baantjes trekken in het wedstrijdbad, tot waterpret voor alle leeftijden in het recreatiebad van De Waterhoorn.

Een mix van ontspanning en plezier met fonteinen, wildwaterkreek, wildwaterrivier en een coole glijbaan van wel 72 meter.

Vlindertuin Vlindorado

Tussen Alkmaar en Schagen ligt de tropische vlindertuin Vlindorado. Een van de grootste overdekte vlindertuinen van Europa.

Door temperatuur en de prachtige flora en fauna die je hier om je heen ziet, lijkt het of je in de tropen bent.

Er wonen meer dan 1000 prachtig gekleurde vlinders. Naast vlinders vind je er watervallen, vijvers en koi karpers.

Voor de kinderen is er een leuke speurtocht door de vlindertuin. En als je geluk hebt, zie je een vlinder geboren worden in de 'poppenkast'.

Overige

Golfen

In de omgeving zijn verschillende mogelijkheden om te golfen. Zo kunnen golfliefhebbers terecht op de banen van Spierdijk en op de West-Friese golfbaan.